jueves, 8 de junio de 2017

Costabona ~ Roca Colom - [2x100 Cims FECC/1 ICGC] - Refugi Vivac Portella Rojà - Collada Fonda - [IBP 98 HKG] - [08.06.2017]

..................

Ruta grabada con APP móvil y verificada con Garmin BaseCamp :




DISTANCIA TOTAL .............. 12,3 kms.

TIEMPOS REALES:
TIEMPO TRANSCURRIDO .... 05:20:07
TIEMPO EN MOVIMIENTO ... 03:55:46
TIEMPO DETENIDO ............ 01:24:21
ALTURA MINIMA ............... 1.905 mts.
ALTURA MAXIMA .............. 2.501 mts.
VELOCIDAD MEDIA ........... 2,30 km/h.
PROMEDIO MOVIMIENTO ... 3,13 km/h.
ASCENSO .......................... 769 mts.

TRACK REALIZADO EL DIA ... 08.06.2017
.................

Se accede desde la pista que une Setcases con Espinavell, en la zona denominada la Collada Fonda será donde iniciaremos esta ruta (hay espacio para 6 u 8 coches). 


El Costabona, o Pic de Costabona, és un massís de 2.465 m. alt de la zona axial pirinenca del límit dels termes municipal de Setcases, a la comarca del Ripollès, i comunal de Prats de Molló i la Presta, de la del Vallespir, a la Catalunya del Nord.El cim, de tipus granític, és el darrer dels grans cims d'aquesta carena envers llevant. Ja no hi ha més enllà alçades que sobrepassin mai els 1.700 m. Al vessant meridional es formen el Torrent de Vall-llobre (a la Font de Fra Joan) i el Ritort (a les Deus d'en Sitjar), afluents del Ter per l'esquerra; el vessant septentrional limita la coma del Tec i, a l'est, domina l'Alt Vallespir (els Banys de la Presta i la vila de Prats de Molló). A uns 2.300 m d'altitud, al vessant oriental, dins el terme de Prats de Molló i la Presta (Vallespir), hi ha les Mines de Costabona, de scheelita (tungstat de calci), per a l'explotació de les quals ha estat construïda una pista forestal, actualment en força mal estat. A la capçalera del Torrent de Vall-llobre, dins el terme de Setcases (Ripollès), hi ha el refugi Costabona. Al cim del Costabona hi ha una fita geodèsica (la de referència 293076001) i diverses creus, així com una caixa metàl·lica. La vista circular és amplíssima; hi destaca a l'est el golf de Roses i la Plana del Rosselló, separades per la serra de l'Albera. Cap al nord l'imponent massís del Canigó, les Esquerdes de Rojà i la coma del Tec, amb el Roca Colom i el roc de la Mort de l'Escolà. A l'oest hi ha els pics del circ d'Ulldeter, on destaca el Gra de Fajol i el Bastiments al seu costat.

El Costabona és un dels indrets més triats per les rutes de senderisme dels massís del Canigó. Aquest cim està inclòs a la llistat dels 100 cims de la FEEC. Està situat a la línia de crestes que ve del pic de Roca Colom a través del Coll del Pal (2.374 m) i separa les valls del Tec (Vallespir) i del Ter (Ripollès). [https://ca.wikipedia.org/wiki/Costabona].


El recorrido es desde la Collada Fonda al Coll de Pal, donde seguiremos la pista bien señalada hasta el Refugio de la Portella de Rojà (se pasa por el nacimiento del Tec), a los pies del pico de Mort de l'Escola, pasando a continuación por el Coll del mismo nombre para ascender al Roc Colom para finalizar ascendiendo al Costabona y desde allí descendemos hasta la Collada Fonda. Próximo al Refugio libre de la Portella de Rojà se encumbra un monumento al sonido que pretende que cuando sople el viento un sistema de entrada superior de aire haga sonar una flautas grandes inferiores. (Alzado en memoria de 3 montañeros fallecidos el 26 de noviembre de 1978 de hipotermia al superar los 150 km/h los vientos en el Costabona)-[Waypoint y foto].

Ruta muy buena, de entorno espectacular y fácil en general por el Ripollès / Vallespir.

Una imagen vale más que mil palabras y hay diez del track en los puntos mas significativos.

IBP index es un sistema de valoración automático que puntúa la dificultad de una ruta recorrida en senderismo, dando como resultado en este track: IBP 98 HKG (forma ecuánime de valorar su dificultad, si no precisa, sí orientativa).
Mi ascenso número 48 de la lista o reto de la .. .... [308 cimas registradas en el 2017], figurando también en el *Llistat de Cims Essencials al repte dels 100 Cims* y hallándose en el de los "100 cims més emblemàtics de Catalunya", según el .. .... [103 cumbres en el 2017].

*El senderismo y el excursionismo constituyen una simbiosis entre deporte, cultura y medio ambiente*

Salud, montaña y ultreia !!
.......................

INFORMACION IMPORTADA DE WIKILOC:

Ruta circular desde Collada Fonda pasando por:
- Font de Fra Joan (2.0 km)
- Coll de Pal (2.7 km)
- Fonts del Tec (3.8 km)
- Monument de les Flautes (4.2 km)
- Refugi de la Portella de Rojà (5.2 km)
- Coll de la Mort de l'Escolà (6.1 km)
- Roc Colom (7.0 km)
- Pas de la Meridiana (9.2 km)
- Costabona (9.8 km)
- Serra del Finestrol (10.3 km)
- Pla de la Serre (10.7 km)
..........................



Track sobre el mapa.

Fotos:


 

 



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si realizas el track, comenta tus impresiones !!