jueves, 14 de diciembre de 2017

Tossal de la Baltasana ~ Mola d'Estat o dels Quatre Termes [100 Cims-2 FEEC/1 ICGC]-Cova d'en Pere-Les Tres Creus-[IBP53HKG] - [14.12.2017]

.........................

RUTA GRABADA CON GARMIN ETREX 30X Y VERIFICADA CON BASECAMP :




DISTANCIA TOTAL ................ 15,1 kms.

TIEMPOS REALES:
TIEMPO TRANSCURRIDO ......04:51:46
TIEMPO EN MOVIMIENTO .... 04:01:03
TIEMPO DETENIDO ............. 00:50:43
ALTURA MINIMA .................. 1.204 mts.
ALTURA MAXIMA ................. 1.033 mts.
VELOCIDAD MEDIA .............. 3,11 km/h.
PROMEDIO MOVIMIENTO ....  3,8 km/h.
ASCENSO ............................ 611 mts.

RUTA REALIZADA EL DIA ... 14.01.2017

..............

Queda bien especificado en la descripción inicial que el tiempo para realizar esta ruta es muy subjetivo, que varía en función de muchos factores, pero en resumidas cuentas lo que cada uno quiera, pueda dedicar a ello y valore los mismos, dejando al margen dichos aspectos dejo una reseña de la misma.

Ascenso a las cimas del Tossal de la Baltasana (1.201 mts.) y de la Mola d'Estat o dels Quatre Termes (1.136 mts.), [pertenecientes al reto de los "100 Cims" de la FEEC ambas y la primera encuadrarse dentro de la lista de "100 cims més emblemàtics de Catalunya " según el Institut Cartográfic i Geològic de Catalunya"] , desde el Coll del Bosc (acceso desde la T-700, km.20'100, carretera de Vilanova de Prades a Prades) -ver imagen del acceso y poste indicativo a pie de carretera-.

Coordenadas ............  
41°19'44.3"N 0°59'53.5"E
41.328983, 0.998193




El Tossal de la Baltasana és un turó que es troba a les muntanyes de Prades, a cavall entre la Conca de Barberà i el Baix Camp, entre Vimbodí i Poblet i Prades, a uns 2 km en línia recta d'aquesta darrera població. És vèrtex geodèsic (número 261129001) i, amb els seus 1.201,9 metres sobre el nivell del mar, és el punt més alt d'aquestes muntanyes. S'hi accedeix pel sender de gran recorregut GR-171, que hi passa a tocar. Forma part de la cresta que parteix la conca de l'Ebre (riu de Montsant) de la del Francolí. És també el cim més alt de les comarques del Baix Camp i de la Conca de Barberà. Al seu voltant hi ha l'única colònia de roure reboll (Quercus pyrenaica) de tot Catalunya. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC. [https://ca.wikipedia.org/wiki/Tossal_de_la_Baltasana].

La Mola d'Estat és un tossal de 1.127 m d'altitud a les muntanyes de Prades, a cavall dels municipis de Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà) i Prades (Baix Camp). Com a fet característic d'aquest tossal, hi ha tres creus metàl·liques clavades a la roca, a frec del cingle, anomenades popularment "les Tres Creus", en una zona que ofereix impressionants vistes de la vall del riu Brugent i de les muntanyes de Prades. Està a uns 2,7 km, per pistes forestals, del refugi dels Cogullons. S'hi accedeix pel sender de gran recorregut GR-171, que hi passa a tocar. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC. Resseguint la carena en direcció a llevant, a uns 400 metres, s'arriba a l'indret anomenat Taula dels Quatre Batlles, on convergeixen, a més dels anteriors, els termes municipals de Montblanc (Conca de Barberà) i Mont-ral (Baix Camp). Diu la tradició que, quan calia fer una tallada de pins, els quatre batlles es reunien en aquest indret per a pactar els termes de la tala, ja que alguns boscos eren compartits. El camí-pista gira cap al nord i els cingles de la mola perden altivesa. A uns 350 m apareix un vèrtex geodèsic (número 263129001) amb una altitud de 1.116 m, i 200 m més enllà s'arriba al punt anomenat mola dels Quatre Termes, amb una altitud de 1.118 metres. [https://ca.wikipedia.org/wiki/Mola_d%27Estat].

..............

SINOPSIS:

Se accede como he indicado desde la carretera T-700 y pasados unos 100 metros del km. 20'000, sale una pista forestal a la izquierda circulando en dirección a Prades, en perfectísimas condiciones para turismo (si no hay una cadena, sino habriía sitio para un vehículo solo a pie de carretera), se recorren unos 300 o 400 metros hasta el Coll del Bosc, donde hay espacio para unos 3 coches y desde ahí iniciamos el track , el cual se puede hacer todo por el GR-7.1 (el regreso desde la Mola d'Estat lo realicé totalmente por el GR), para la ida realicé alguna variante para ver la cova d'en Pere y otro tramo por diversificar. Hay sendero muy definido y bien marcado con señales de GR en el resto del track.
Buenas vistas sobre todo desde la Mola d'Estat (se vislumbran los buques anclados en alta mar dentro de las inmediaciones del puerto de Tarragona) y ruta factible sin ningún tipo de paso técnico y con desnivel muy, muy factible y con una longitud aceptable.

NOTA DE INTERES:

Las coordenadas de la FEEC sitúan la cima de la Mola d'Estat en el waypoint siguiente al de la Mola d'Estat y el de Les Tres Creus (imagen waypoint mapa ICGC). Si continuamos la pista forestal desde el citado punto, a escasos 250 metros encontraremos la Taula dels Quatre Batlles.

Con fecha Marzo de 2024, el tramo de acceso desde la carretera T-700, parece ser que requeriría un vehículo alto, tipo SUV, sigue existiendo una cadena (abierta normalmente) y espacio a pié de carretera para un vehículo en su caso.
Cimas ambas pertenecientes a la lista o reto de la .. .... [308 cimas registradas en el 2017, ampliadas a 522 en Julio de 2022], figurando también en el *Llistat de Cims Essencials al repte dels 100 Cims* y hallándose el "Tossal de la Baltasana", en el de los "100 cims més emblemàtics de Catalunya " según el .. .... [103 cimas registradas en el 2017].

*El senderismo (hiking) y el excursionismo (trekking) constituyen una simbiosis entre deporte, cultura y medio ambiente*

IBP index es un sistema de valoración automático que puntúa la dificultad de una ruta recorrida en senderismo, dando como resultado este track IBP 53 HKG (forma ecuánime de valorar su dificultad).

Salud, montaña y ultreia !!
.................

INFORMACIÓN IMPORTADA DE WIKILOC:

Ruta circular desde Prades pasando por:
- Tossal de la Baltasana (1.1 km)
- Cova d'en Pere (2.4 km)
- Font del Celestino (2.9 km)
- Mas del Celestino (3.4 km)
- Coll de la Font del Dineral (4.5 km)
- Coll de la Caldereta (7.4 km)
- Mola d'Estat (8.1 km)
- Collet del Coster del Perroi (10.3 km)
- Font del Mas d'en Pagès (13.1 km)
- Coll del Bosc (14.6 km)
...............................


Track sobre Mapa OpenStreetMap.


Fotos:

Señalización a pie carretera.
Poste indicativo.
Poste indicativo.
Tossal de la Baltasana.
Tossal de la Baltasana.
Poste indicativo.
Cova d'en Pere.
Intersección de pistas - Poste indicativo.
Poste indicativo GR 171.
Collet del Coster de Perroi.
Coll de la Caldereta.
Poste de la Mola d'Estat o dels Quatre Termes.
*Les Tres Creus* de la Mola d'Estat.
Cima Mola d'Estat segun coordenadas FEEC/
Panel y Placa en la Mola d'Estat o dels Quatre Termes.
Enlace de senda con pista forestal.
Poste indicativo en el retorno.
Font del Mas d'en Pages.
Intersección pistas - Poste
indicativo - Toma agua incendios.
Poste indicativo pista asfaltada final.
Grado de dificultad según IBP Index.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si realizas el track, comenta tus impresiones !!