..............
RUTA GRABADA CON GARMIN ETREX 30X Y VERIFICADA CON BASECAMP :
DISTANCIA TOTAL .................. 21'5 kms.
TIEMPOS REALES:
TIEMPO TRANSCURRIDO ....... 07:10:02
TIEMPO EN MOVIMIENTO ...... 05:59:05
TIEMPO DETENIDO ............... 01:10:57
ALTURA MINIMA ...................... 720 mts.
ALTURA MAXIMA .................... 1045 mts.
VELOCIDAD MEDIA ................. 3'01km/h.
PROMEDIO MOVIMIENTO ......... 3'60km/h.
ASCENSO ............................... 805 mts.
TRACK REALIZADO EL DIA ... 08.01.2020
..................
Queda bien especificado en la descripción inicial que el tiempo para realizar esta ruta es muy subjetivo, que varia en función de muchos factores, pero en resumidas cuentas lo que cada uno quiera, pueda y valore los mismos, dejando al margen dichos aspectos dejo una breve reseña del itinerario.
Coordenadas de estacionamiento/inicio/final, en la localidad de l'Estany.
GD (grados decimales)* ................... 41.869582 , 2.112806
El Puig de la Caritat és una muntanya de 1010,4 metres d'altitud del terme municipal de l'Estany, a la comarca del Moianès. Està situat al nord-oest del centre del terme i del mateix poble de l'Estany, que queda pràcticament dominat per aquesta elevació. És al sud-oest del Polígon industrial de l'Estany i a ponent del paratge de la Fàbrega. Queda al nord del Collet de Sant Pere, on hi ha les restes de la capella de Sant Pere del Coll de la Crossa; al costat d'aquestes ruïnes comença la pista per pujar dalt del Puig de la Caritat. En els seus contraforts occidentals es formen el torrent del Gomis i, més al nord, el torrent del Boledar. En canvi, pels seus peus, a llevant, discorre la Riera de l'Estany. En el cim es troba el vèrtex geodèsic 288102001. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC. [ https://ca.wikipedia.org/wiki/Puig_de_la_Caritat_(l'Estany) ].
Sobre el kilómetro 46'700 de la C-59, procedentes de la C-25, -Girona/Lleida- salida 164, nos encontraremos con la localidad de l'Estany y observando por su prominencia la Iglesia de Santa María desde la carretera, estacionaremos en sus inmediaciones. Primero por el Carrer dels Monjos y posteriormente por el de Sant Pere (postes cortos indicativos) nos llevará hasta el Collet del mismo nombre, preámbulo por pista forestal, del Puig de la Caritat de 1010 mts., buenas vistas con la salida del sol y un cielo claro que nos dejan tener unas vistas en 360º excelentes. Fotos de rigor y continuamos para retornar a l'Estany formando un circulo para a la altura del panel del GR 3, coger por la izquierda el GR 151 (Santa Eulalia de Riuprimer - Camí de Sant Jaume per Montserrat) que seguiremos un buen tramo hasta que lo abandonamos en el waypoint 17 (w.17) o recortamos por senda/pista para volver a enlazarlo posteriormente (del w.12 al 15). Seguiremos por buena pista forestal en ligero descenso hasta el w.21 (Torrent de Carpis), para desde allí en una subida constante de poco mas de 4 kms superar los algo mas de 300 metros de desnivel positivo, para conquistar el Turó de Bellver de 1045 mts. (personalmente lo denominaría el Turó Estercolero -Foto nº1- de la cima). Si algo lo salva, por su proximidad, sería la Ermita de Sant Cugat de Gavadons. Fotos de rigor intentando recoger la mejor perspectiva de la cima y recorrer la citada Ermita para retroceder por la misma pista asfaltada hasta el w.24, para continuar esta vez a la izquierda para buscar a los pocos metros el GR 177 -Ruta del Moianès- y el GR 3 -Sender Central de Catalunya- (lo dejamos en el w.33), no separándonos del primero de ellos, pues nos llevará hasta el mismo estacionamiento/inicio/final del track, después de deshacer los 8 kms que nos separan de l'Estany por una excelente pista forestal que únicamente abandonaremos unos metros para visitar el Dolmen del Puig Rodó en el w.37. Finalizado el presente track, es aconsejable visitar la Iglesia local, así como recorrer alguna de sus calles.
El Turó de Bellver es un cim de 1045 metres, pròxim a l'Ermita de Sant Cugat de Gavadons, una de les set primeres parròquies de Catalunya. Al mateix hi ha un vèrtex geodèsic. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.
La valoro como moderada únicamente por la longitud (condición física), técnicamente es muy fácil. El 85/90% se realiza por buena pista forestal (el retorno es 100% siguiendo el GR 177 y un tramo del GR 3 - Pista forestal).
Cobertura móvil 100%.
Cimas ambas pertenecientes al reto de la ... .... [308 cimas registradas en el 2020], estando incluida también en el *llistat de 150 que es consideren "essencials"*, la primera de ellas.
IBP index es un sistema de valoración automático que puntúa la dificultad de una ruta recorrida en senderismo, siendo el resultado de este track: IBP 82 HKG (forma ecuánime de valorar su dificultad)
*El senderismo y el trekking constituyen una simbiosis entre deporte, cultura y medio ambiente*
Salud y buen camino !!!
Imágenes:
Estacionamiento/inicio en l'Estany (w.01) |
L'Estany és un poble, cap del municipi del seu nom, pertanyent a la comarca del Moianès des de la creació d'aquesta el 2015. Abans estava adscrit a la comarca del Bages.
És al nord del centre de la comarca del Moianès, al límit amb Osona pel costat nord-est. Eclesiàsticament pertany al Bisbat de Vic, dins de l'arxiprestat del Moianès, i al partit judicial de Manresa, ciutat de la qual depèn des del punt de vista de l'Administració d'Hisenda i del registre de la propietat.
Història:
La història del municipi va associada al monestir de Santa Maria de l'Estany. La primera referència de l'existència de l'Estany és a un document de l'any 927. El 990 el noble Sendred de Gurb dóna l'església de l'Estany a la seu de Vic però és el 1080 quan s'hi fundà la congregació de clergues o canonges de l'Orde de San Agustí. El 3 de novembre de 1133 consagra l'església l'arquebisbe de Tarragona Sant Oleguer de Barcelona acompanyat del bisbe de Vic, Ramon Gaufred, i el de Girona, Berenguer de Dalmau. El 1264 el monestir és erigit abadia i en va ser el primer abat Ferrer de Calaf. El 1375 la comunitat constava de dotze canonges i dotze beneficiats. Com en molts llocs de Catalunya, l'Estany també fou sacsejat pel terratrèmol de Catalunya de 1448 que enderrocà les coltes de l'església i el campanar. El 1451 en feren les obres de restauració.
El 1595, per ordre de Felip II de Castella, el papa Climent VIII extingeix les "canòniques agustinianes" a Espanya i el 1603 la comunitat torna a l'Estany amb caràcter de col·legiata. El 1775 es produeix l'extinció de la comunitat i l'església passa a ser parròquia, tot i que fins ben modernament ha conservat un caràcter especial, amb el títol d'arxiprestat.
El poble nasqué a la vora del monestir i, encara que la seva gent seguia de prop els afers del monestir, feia vida a part; tenia l'església de Santa Cecília per al seu servei religiós. La seva dedicació ha estat tradicionalment l'agricultura i la ramaderia, fins que a principis del segle XX començaren a arribar petites indústries tèxtils.
El 3 de juny de 1931 el monestir fou declarat Monument Nacional i el 1966 començaren les obres de restauració, que s'inauguraren el 9 i el 12 d'abril del 1970.
Collet de Sant Pere -fuente- (w.03) |
Puig de la Caritat -1010 mts- (w.04) |
El Puig de la Caritat és una muntanya de 1010,4 metres d'altitud del terme municipal de l'Estany, a la comarca del Moianès.
Està situat al nord-oest del centre del terme i del mateix poble de l'Estany, que queda pràcticament dominat per aquesta elevació. És al sud-oest del Polígon industrial de l'Estany i a ponent del paratge de la Fàbrega. Queda al nord del Collet de Sant Pere, on hi ha les restes de la capella de Sant Pere del Coll de la Crossa; al costat d'aquestes ruïnes comença la pista per pujar dalt del Puig de la Caritat. En els seus contraforts occidentals es formen el torrent del Gomis i, més al nord, el torrent del Boledar. En canvi, pels seus peus, a llevant, discorre la Riera de l'Estany.
En el cim es troba el vèrtex geodèsic 288102001.
Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.
Poste corto 0'8 km Puig Caritat (w.05) |
Pla de la Crosa (w.06) |
Poste indicativo GR 3 (w.07) |
Mina del Monestir de l'Estany (w.08) |
Reseña del la Mina del Monestir de l'Estany (w.08) |
Sender del Puig Rodó GR3 - GR177 / Izqda (w.09) |
Seguimos "Sender Puig Rodo" (w.10) |
Poste orientativo GR |
Pla de la Carrera (w.11) |
Abandonamos GR por sendero derecha (w.12) |
Tramo pista entre w.12 y 13 |
Enlace con GR (w.15) |
Intersección/Poste indicativo (w.16) |
Recto/Abandonamos GR (w.17) |
Casalot de Senties o La Rovira (w.18) -Hay divergencias con la denominación- |
Abandonamos pista por sendero (w.19) -enlazamos en el w.20 otra vez- |
Torrent de Carpis (w.21) |
Riera de Tarradelles (w.22) |
Acortamos por sendero (w.23) |
Izquierda por pista asfaltada -Camí de Sant Cugat de Gavadons- (w.24) |
Fauna autóctona (w.24) |
Poste indicativo (w.25) -Al fondo el Turó de Bellver- |
Vértice geodésico en la cima del Turó de Bellver -1045 mts.- |
Cima del Turó de Bellver (w.26) |
Ermita de Sant Cugat de Gavadons (w.27) |
Sant Cugat de Gavadons és una església romànica que pertany al terme municipal de Collsuspina (Moianès). Fou l'origen del terme de Collsuspina, ja que és sufragània de Sant Andreu de Tona, que s'independitzà de Tona (Osona). És una església prerromànica i romànica d'una sola nau, amb transsepte, amb notables elements de l'art romànic. És un edifici que forma part de l'Inventri del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Descripció:
És una església de mitjanes dimensions que s'aixeca en una elevació prop del turó de Puig Estels. És un edifici romànic del segle xii. Se’n conserva un campanar, d'espadanya, i en la seva part posterior, una finestra amb arc de ferradura. Hi ha una mutació del presbiteri, on s'hi annexionà una masoveria amb portal de pedra, treballada i datada el 1817. Fou modificat durant els segles XVII i XIX, amb l'afegitó de dues capelles cobertes de nervadures de tipus gòtic. L'actual entrada mira a ponent.
Història:
Als 1046 metres d'altitud s'aixeca aquesta església —envoltada per masos antics com Miravalls, Mas Naulart, Bellver, etc. Davant l'actual entrada hi ha dues lloses, una de les quals és una lauda sepulcral amb un escut de la família Miravalls, que recorda la relació d'aquest mas amb l'església. Al costat sud de l'església hi ha un cementiri.
Mirador de Sant Cugat de Gavadons (w.27) |
Ermita de Sant Cugat de Gavadons (w.27) |
Poste indicativo/Dirección GR 3 - Coll de Noalard (w.28) |
Parada para reponer fuerzas (w.29) |
Depósito (w.32) |
La Caseta Alta (w.34) |
Collet Caseta Alta (w.35) |
Izquierda por pista forestal (w.36) |
Dolmen del Puig Rodó (w.37) |
Panel informativo Dolmen Puig Rodó (w.37) |
Poste indicativo "Camí de l'Estany a Collsuspina - GR 3 (Sender central de Catalunya) / GR 177 (Ruta deñ Moianès). |
Grado de dificultad según APP - IBP Index. |
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Si realizas el track, comenta tus impresiones !!