miércoles, 10 de marzo de 2021

Montcau ~ La Mola de Sant Llorenç de Munt [2x100 Cims FEEC/1 ICGC]-Morral del Drac-Els Obits-Coll d'Eres-Coll d'Estenalles-[IBP65HKG]-[10.03.2021]

......................

RUTA GRABADA CON GARMIN ETREX 30X Y VERIFICADA CON BASECAMP :




DISTANCIA TOTAL .......... 13'3 kms.

TIEMPOS REALES:
TIEMPO TRANSCURRIDO ....... 05:10:59
TIEMPO EN MOVIMIENTO ...... 04:13:39
TIEMPO DETENIDO ............... 00:57:20
ALTURA MINIMA .................... 839 mts.
ALTURA MAXIMA ....................1096 mts.
VELOCIDAD MEDIA ................ 2'57 km/h.
PROMEDIO MOVIMIENTO ........ 3'16 km/h.
ASCENSO .............................. 639 mts.

TRACK REALIZADO EL DIA .... 10.03.2021
..............

Queda bien especificado en la descripción inicial que el tiempo para realizar esta ruta es muy subjetivo, que varia en función de muchos factores, pero en resumidas cuentas lo que cada uno quiera, pueda y valore los mismos, dejando al margen dichos aspectos dejo una breve reseña del itinerario.

Coordenadas en aparcamiento para turismos del Coll d'Estenalles.
Coordenadas (GD) ......... 41.669395, 1.994495


El Montcau és el segon cim del massís de Sant Llorenç del Munt i del Vallès Occidental, i té 1.056,7 m d'altitud.

Està situat a la Serralada Prelitoral al nord de la Mola, es troba a cavall entre els termes municipals de Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental) i Mura (Bages) i les conques del Llobregat i el Besòs. A la cara sud hi ha l'inici de la riera de les Arenes.
És molt característic l'aspecte rocallós i monolític de la seva piràmide cimera vista des del sud, tot i que el cim és allargassat en sentit nord-sud. Des del Bages i el Moianès també és un punt de referència constant en el paisatge, tot i que pren una forma més arrodonida, molt característica.
De dalt estant hom pot gaudir d'àmplies panoràmiques sobre el Bages i els Pirineus; hi ha una taula d'orientació per tal de facilitar-ne el reconeixement. Als seus peus destaquen els perfils dels Cortins i la Falconera, les coves Simanya i Simanya Petita i la necròpolis que hi ha sobre el Coll d'Eres (930 m), vestigis d'una ocupació antiga del territori.
És un cim molt accessible i visitat; la carretera BV-1221 que va de Terrassa a Navarcles, passant prop de Mura i Talamanca passa als seus peus (menys de 15 km des de Terrassa), i arriba fins als 870,4 m d'altitud al coll d'Estenalles, on hi ha àmplies zones d'aparcament i un Centre d'Interpretació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Al cim hi ha un vèrtex geodèsic (referència 285112001). Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC. [https://ca.wikipedia.org/wiki/El_Montcau].

La Mola és una muntanya del massís de Sant Llorenç del Munt, situat a la Serralada Prelitoral. Amb 1.103,25 m d'alçada, és el punt més elevat del massís i és el sostre comarcal del Vallès Occidental. Administrativament, el cim i gran part de la muntanya pertanyen al municipi de Matadepera, si bé alguns contraforts del vessant est són al terme municipal de Castellar del Vallès i alguns contraforts del vessant nord són al terme municipal de Sant Llorenç Savall.
Al cim s'hi troba el monestir de Sant Llorenç del Munt, d'estil romànic, documentat per primera vegada l'any 947 i inclòs en com a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a Bé Cultural d'Interès Nacional el 1931. En antigues estances del monestir, també s'hi troba el restaurant "La Mola" i el Punt d'Informació del Monestir de Sant Llorenç del Munt.[3] És dins del límit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, creat el 1972. Des del 2000 també forma part de l'Inventari d'espais d'interès geològic de Catalunya inventariat com espai d'interès geològic en el conjunt de la geozona Sant Llorenç del Munt i l'Obac, la qual forma part del parc natural majoritàriament. Des de finals del segle XIX, quan començà el muntanyisme a Catalunya, la Mola i el massís de Sant Llorenç del Munt en general ha sigut un lloc habitual d'excursionistes, aplecs religiosos o culturals i d'estudiosos de diverses disciplines. Posteriorment, també ha sigut freqüentada per practicants d'esport d'aventura com l'escalada o l'espeleologia. Està inclosa al repte dels «100 Cims» de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya[5] i a la llista dels «100 cims més emblemàtics de Catalunya» de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. [https://ca.wikipedia.org/wiki/La_Mola_(Sant_Lloren%C3%A7_del_Munt)].

SINOPSIS / NOTAS DE INTERÉS:

■ Track típico y clásico desde el Coll d'Estenalles (BV-1221, km 14'700), donde inicialmente seguiremos el GR-5 y SL-C 54, abandonándolos a los 500 mts., para ascender al Montcau (rápido remonte/descenso para disfrutar de sus buenas vistas) y volviendo a encontrarlos en el Coll d'Eres, donde nosotros seguiremos el SL-C 54, puesto que el GR-5 sigue en dirección Sant Llorenç de Savall. Los postes indicativos cortos que encontraremos a lo largo de todo el itinerario nos llevarán hasta la misma Mola de Sant Llorenç de Munt, sin pérdida, puesto que la senda/pista forestal está muy fresada y señalizada y el pequeño tramo rocoso, muy bien indicado. A la altura del waypoint 11, optamos por visitar el Pla de les Pinasses (vistas panorámicas) para posteriormente descender a "Els Òbits" y observar in situ sus cuevas y grutas ancestrales, para posteriormente retornar al citado SL-C y continuar la ascensión final donde nos espera el Monasterio referenciado con su restaurante (abierto). Fotos de rigor, disfrute del entorno (bastante personal para ser entre semana) y tomar un pequeño kit kat, para poco a poco ir deshaciendo los pasos pero ahora directamente y sin abandonar el susodicho SL-C 54, en el que durante un pequeño tramo también nos acompañará el SL-C 50 (nos abandona el el w.17).
■ Excelente ruta con dos cimas con unas vistas para regocijarse, en la de Montcau, mas solitaria, el aire/viento se siente si se dan mínimamente las circunstancias (hoy con 2º se daban) :-) y en la de La Mola, cuando hay tanto personal por algo será, no??
■ Buena cobertura móvil.
■ Itinerario practicamente lineal, exceptuando el ascenso al Montcau y la intrusión a els Òbits.
■ Valoración de fácil/moderado, dependiendo de las cualidades del senderista, observar el grado de dificultad según IBP Index.
■ En Senderismo/Montañismo, el GPS, App móvil y/o mapa/brújula, son recomendables, sino imprescindibles.
■ Los enlaces se visualizan vía web, no por la App.
■ El código QR de la parte inferior derecha de la imagen principal de la descripción del itinerario, personaliza la fotografía, dando acceso a las 522 cimas del reto de los *100 Cims FEEC*, en un * Blog personal de senderismo / montañismo 👈
Ambas cimas pertenecen a la lista o reto de la ..
 .... [308 cimas registradas en enero 2021, ampliadas a 522 en Julio de 2022], estando incluidas en el *llistat de 150 que es consideren "essencials"*, así como *La Mola de Sant Llorenç de Munt* al de los "100 cims més emblemàtics de Catalunya " según el .. .... [103 cimas registradas en el 2021].

IBP Index es un sistema de valoración automático que puntúa la dificultad de una ruta recorrida en senderismo, siendo el resultado de este track: IBP 63 HKG (forma ecuánime de valorar su dificultad).

*El senderismo y el trekking constituyen una simbiosis entre deporte, cultura y medio ambiente*.

Salud, montaña y ultreia !!
....................

INFORMACIÓN IMPORTADA DE WIKILOC:

Ruta circular desde Aparcament Coll d'Estenalles pasando por:

- Montcau (1.3 km)
- Cova del Bisbe (1.6 km)
- Coll d'Eres (1.9 km)
- Roure del Palau (2.6 km)
- Pi Torçat (2.9 km)
- Collet dels Tres Termes (3.8 km)
- Font Flavia (4.3 km)
- Els Òbits (4.8 km)
- Turó del Boc (5.6 km)
- Morral del Drac (6.5 km)
- Balma de la Llosa (6.8 km)
- La Mola (7.4 km)
- Turó d'en Griera (8.7 km)
- Serrat Roig (9.4 km)
- Montcau (10.0 km)
- Coll d'Estella (12.9 km)
..................................



Track (rojo), con itinerarios senderistas relevantes.


Fotografías:

Estacionamiento/inicio en el Coll d'Estenalles.
Centre d'informació Coll d'Estenalles.
Intersección hacia el Montcau.
El Montcau "Taula d'orientació i vèrtex"
Coll d'Eres.
Poste indicativo.
Panorámica desde el Pla de les Pinasses.
Els Òbits.
El Morral del Drac.
Poste indicativo
en ascenso final.
La Mola de Sant Llorenç de Munt.
Vértice geodésico de La 
Mola de Sant Llorenç.
Vistas del Macizo de Montserrat.
Grado de dificultad según IBP Index.
La Mola de Sant Llorenç del Munt - 100 Cims FEEC / ICGC.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Si realizas el track, comenta tus impresiones !!